Založ si blog

Bývanie pre mladých – kto sme a čo chceme

Iniciatíva Bývanie mladých vznikla na popud niekoľkých mladých ľudí a študentov, ktorí sami riešia otázku bývania. Poznáme sa z rôznych študentských organizácií, podujatí. Máme podobné problémy a starosti… A povedali sme si, že nechceme aby nás ďalej ignorovali. Ak chcete aby vás brali vážne, musíte sa ozvať. A to v dnešnej dobe poriadne nahlas.

Akú prvú prioritu sme si zobrali tzv. poplatok za miestny rozvoj. Tento poplatok dal obciam do rúk možnosť zvýšiť cenu nehnuteľností o 10 až 35 eur za meter štvorcový. Všetkým rovnako. Nebude rozdiel medzi luxusnou vilou a štartovacím bytom. Ak sa uspokojíte s rodinným domčekom do 150m2, tak nemusíte platiť nič. Dáva to zmysel? Mladí ľudia nemajú na domy, nemajú pozemky, nedostanú často ani úver. Potrebujú byty.

10.8. sme usporiadali tlačovú konferenciu, na ktorú prišlo nečakané množstvo novinárov. Záujem médií súvisí nielen s vrcholom tzv. uhorkovej sezóny ale aj prepojenosťou ich majiteľov na developerské firmy. Boli by sme hlúpi keby sme to nevyužili. Nič to nemení na našom dlhodobom cieli.

Tým je donútiť hlavne väčšie mestá kde si môžeme nájsť prácu, aby konečne začali stavať nájomné byty!!! Keď sa chceme osamostatniť, odsťahovať od rodičov, alebo z intráku po skončení  školy, ostáva nám jediná možnosť… podnájom. Voľných bytov v mestách je však  málo, nájmy sú drahé. Ďalším stupienkom je vlastné bývanie. Keď si nájdeme prvú prácu, príjem ešte nestačí na hypotéku. Ceny nehnuteľností rastú do nebies, a preto keď si mladý pár hľadá menší byt, musí sa zadĺžiť až do konca produktívneho veku, na 30 rokov.

Naši rodičia si po nežnej revolúcii odkúpili štátne byty za zlomok hodnoty. Podnikové byty stihol podobný osud. Ako posledné sa rozdali obecné byty, hlavne do rúk politikov a mocných. Odvtedy uplynulo už vyše 20 rokov. To je jedna generácia. Je tu generácia mladých ktorá podobnú šancu nedostala. V roku 2014 európsky štatistický úrad zistil, že na Slovensku až ¾ mladých vo veku 18-34 rokov býva u rodičov. Prečo? Prosto nemajú kam ísť, problémom je bývanie. Priemerný vek, v ktorom rodičovské hniezdo opúšťajú je 31 rokov!

Nie všetci mladí chcú opustiť Slovensko. Väčšina chce ostať, nájsť si prácu, založiť rodinu. Mnoho z tých čo odišli sa po čase vracajú a hľadajú si bývanie.  Viete koľko nájomných bytov má neďaleká Viedeň? 220 tisíc priamo vo vlastníctve mesta. Priemerné nájomné je 3 eurá za meter a mesiac. Za 50m2 byt teda zaplatíte 150€/mesačne, samozrejme plus energie. Vo Viedni je ďalších vyše 300 tisíc družstevných nájomných bytov. Viete koľko ich má Bratislava? Sotva 3000.

Chceme to zmeniť, chceme prinútiť poslancov, ministrov, primátorov a vôbec všetkých aby nás počúvali. Aby prestali ignorovať potreby mladej generácie a zabezpečili pre ňu dostupné bývanie!

 

https://www.facebook.com/byvaniepremladych/

bytypremladych@gmail.com

napísali o nás:

http://byvanie.pravda.sk/peniaze-a-paragrafy/clanok/401650-mladi-ziadaju-aby-nemuseli-platit-za-byty-poplatok-za-rozvoj/

http://www.ta3.com/clanok/1088893/novela-zakona-vzbudzuje-kritiku-ceny-bytov-vraj-zdrazeju-o-tisice-eur.html

 

O bezdomovcoch a nájomných bytoch. Vlastne o voľbách.

24.04.2017

Tento blog inšpirovala nedeľňajšia, priam až manipulatívna reportáž Zuzany Hanzelovej z dielne RTVS. Z tejto reportáže vyplýva, že nájomné byty sú primárne pre bezdomovcov a asociálov. To ale NIE JE pravda. V takej Viedni viac ako 70 percent obyvateľov býva v nájomnom bývaní a môžem vám garantovať, že to nie sú asociáli. Nájomné byty začínajú byť trendom [...]

Problematika bývania pre mladých

24.08.2016

Milí priatelia, iba doslova pár dní „dozadu“ sme sa spontánne rozhodli aktívnejšie vstúpiť do problematiky bývania mladých ľudí. Zovšadiaľ počúvame, že sme budúcnosťou tejto krajiny, (čo nás samozrejme veľmi teší:) a aj práve preto sme sa rozhodli ozvať. A aby neostalo len pri plánoch a prázdnych rečiach, rozhodli sme sa založiť iniciatívu, ktorú [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

byvaniepremladych

Mladí by mali mať šancu na dostupné bývanie

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 14119x
Priemerná čítanosť článkov: 4706x

Autor blogu

Kategórie